Μουσακάς

Μουσακάς

Μουσακάς

Υλικά

Υλικά  (για 8 άτοµα)

3 µελιτζάνες κοµµένες σε φέτες 0,5εκ.

8 κ.σ. ελαιόλαδο

800γρ. κιµά

1 κρεµµύδι ψιλοκοµµένο

200ml κόκκινο κρασί

2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιηµένες

2 κ.σ. ρίγανη ξερή

2 κ.γ. κανέλα

2 δαφνόφυλλα

400γρ. κονκασέ

½ κ.γ. ζάχαρη

500γρ. πατάτες κοµµένες σε φέτες 0,5εκ.

αλάτι και φρεσκοτριµµένο πιπέρι

 

Για την µπεσαµέλ

40γρ. βούτυρο

40γρ. αλεύρι

450ml γάλα

40γρ. γραβιέρα τριµµένη

λίγο µοσχοκάρυδο

1 µεγάλο αυγό ελαφρά χτυπηµένο

Εκτέλεση

Αλείφουµε τις µελιτζάνες µε ελαιόλαδο και τις ψήνουµε για 10 λεπτά σε προθερµασµένο φούρνο στους 200οC.

Σοτάρουµε το κρεµµύδι σε µεγάλο τηγάνι και µέτρια φωτιά µέχρι να µαλακώσει για 4-5 λεπτά. Προσθέτουµε τον κιµά και συνεχίζουµε το σοτάρισµα για 10 λεπτά περίπου. Αλατοπιπερώνουµε και σβήνουµε µε το κρασί.

Έπειτ,α προσθέτουµε το σκόρδο, τη ρίγανη, την κανέλα, τα δαφνόφυλλά, το κον κασέ και την ζάχαρη µαζί µε 200ml νερό. Σιγοβράζουµε για 20 λεπτά, ανακατεύοντας κάθε τόσο έως ότου η σάλτσα πήξει.

Εν τω µεταξύ βράζουµε τις πατάτες για 4-5 λεπτά και τις αφήνουµε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν.

Φτιάχνουµε την µπεσαµέλ σε κατσαρολάκι. Καβουρδίζουµε το αλεύρι µε το βούτυρο για 1-2 λεπτά και έπειτα προσθέτουµε σιγά σιγά το γάλα ανακατεύοντας πάντα µε σύρµα. Σιγοβράζουµε τη µπεσαµέλ για 3 λεπτά µέχρι να πήξει.

Αποσύρουµε από την φωτιά, αλατοπιπερώνουµε, προσθέτουµε µοσχοκάρυδο και ανακατεύοντας πάντα µε το σύρµα ρίχνουµε στο µείγµα το χτυπηµένο αυγό.

Λαδώνουµε αντικολλητικό ταψί και στρώνουµε στον πάτο τις βρασµένες πατάτες στην σειρά. Καλύπτουµε τις πατάτες µε το µισό µείγµα του κιµά και στρώνουµε από πάνω τις ψηµένες µελιτζάνες. Επαναλαµβάνουµε µε τον υπόλοιπο κιµά και, τέλος, στρώνουµε από πάνω τη µπεσαµέλ.

Ψήνουµε στο φούρνο στις αντιστάσεις και στους 200οC για 45-50 λεπτά µέχρι να ροδοκοκκινίσει η µπεσαµέλ.

Βγάζουµε τον µουσακά από το φούρνο και τον αφήνουµε να σταθεί για 15 λεπτά πριν τον σερβίρουµε.