Γιορτινό ορεκτικό µε σολοµό
Γιορτινό ορεκτικό µε σολοµό
Υλικά
ΥΛΙΚΑ
·
440γρ. φιλέτο σολοµό
200γρ. ρύζι ανάµικτο βρασµένο (µακρύκοκκο και άγριο)
2 ώριµα αβοκάντο
200γρ. τυρί κρέµα
6-8 κ.σ. µαγιονέζα
200γρ. τυρί τσένταρ τριµµένο
χυµός από ένα λεµόνι
αλάτι και φρεσκοτριµµένο πιπέρι
για το µαρινάρισµα του σολοµού
1 κρεµµύδι ψιλοκοµµένο
2 φρέσκα κρεµµυδάκια ψιλοκοµµένα
χυµός από ένα λάιµ ή λεµόνι
άνηθος ψιλοκοµµένος
5 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. µουστάρδα Dijon
αλάτι και φρεσκοτριµµένο πιπέρι
Εκτέλεση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουµε τον σολοµό σε µικρά κυβάκια. Αλατοπιπερώνουµε και αφήνουµε για 10 λεπτά.
Σε µπολ βάζουµε τα υπόλοιπα υλικά της µαρινάδας και προσθέτουµε τον σολοµό. Ανακατεύουµε καλά.
Βεβαιωνόµαστε ότι η µαρινάδα έχει καλύψει όλα τα κοµµάτια του σολοµού, αλλιώς προσθέτουµε λίγη ακόµα. Κλείνουµε µε µεµβράνη το µπολ και το αφήνουµε στο ψυγείο να µαριναριστεί για 5 ώρες τουλάχιστον. Στο ενδιάµεσο ανακατεύουµε 1-2 φορές το περιεχόµενο.
Όταν είµαστε έτοιµοι να στήσουµε το ορεκτικό κόβουµε το αβοκάντο σε µικρά κυβάκια και τα περιχύνουµε µε τον χυµό λεµονιού, ώστε να το προστατεύσουµε από το να µαυρίσει.
Σε µπολ αναµειγνύουµε το τυρί κρέµα, την µαγιονέζα, 2 κ.σ. χυµό λεµόνι, τον άνηθο και αλατοπίπερο.
Χρησιµοποιούµε ένα τσέρκι και το πιάτο που θα σερβίρουµε για να στήσουµε το ορεκτικό.
Γεµίζουµε το τσέρκι µε µια στρώση από τον µαριναρισµένο σολοµό. Συνεχίζουµε µε µια στρώση ρύζι και τοποθετούµε πάνω µια στρώση από το αβοκάντο. Συνεχίζουµε µε τυρί κρέµα και άλλη µια στρώση από τον σολοµό.
Πασπαλίζουµε µε το τυρί τσένταρ και διακοσµούµε µε φέτες λεµονιού και δεντρολίβανο.
Σκεπάζουµε µε µεµβράνη και τοποθετούµε στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον.
Αφαιρούµε προσεκτικά το τσέρκι και σερβίρουµε το ορεκτικό κρύο.