Page 15 - Daily Life Φθινόπωρο 2024 | Market In
P. 15
Κουνουπίδι
ογκρατέν
Υλικά (για 4 άτομα)
1300γρ. κουνουπίδι χωρισμένο σε μπουκέτα
4 κ.σ. βούτυρο
4 κ.σ. αλεύρι
500ml γάλα
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
100γρ. γραβιέρα τριμμένη
60γρ. παρμεζάνα τριμμένη
150γρ. ψίχουλα από φρέσκο ψωμί
φρέσκο θυμάρι
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Βράζουμε τα μπουκέτα από το κουνουπίδι σε νερό
με αλάτι να μαλακώσουν λίγο και τα τοποθετούμε
σε σουρωτήρι να στραγγίξουν. Μπορούμε να τα
μαγειρέψουμε και στον ατμομάγειρα, πρέπει όμως
να κρατάνε.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο να λιώσει,
προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς
με το σύρμα μέχρι να καβουρδιστεί το αλεύρι.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα ανακατεύοντας
πάντα μέχρι το μείγμα μας να πήξει. Προσθέτουμε
στη σάλτσα το μοσχοκάρυδο και αλατοπίπερο.
Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και
προσθέτουμε τη μισή γραβιέρα και την μισή
παρμεζάνα. Ανακατεύουμε καλά.
Σε πυρίμαχο σκεύος αλείφουμε 2 κουταλιές από
την μπεσαμέλ και τοποθετούμε τα μπουκέτα του
κουνουπιδιού από πάνω. Προσθέτουμε το ψωμί,
πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και το θυμάρι.
Τέλος περιχύνουμε με την μπεσαμέλ.
Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να
ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια. Σερβίρουμε το
κουνουπίδι ογκρατέν ζεστό.
>
15