Page 24 - Daily Life Φθινόπωρο 2024 | Market In
P. 24

ΖΑΧΑΡΗ: ΠΩΣ ΝΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΕΙΣ;



                                                                     ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΣΑΚΧΑΡΑ
                                                                     Από την άλλη πλευρά εκτός από τη ζάχαρη που
                                                                     υπάρχει φυσικά στα τρόφιμα, υπάρχει και η ζάχαρη
                                                                     που προστίθεται στα τρόφιμα κατά την επεξεργασία
                                                                     τους. Αυτή λοιπόν αφορά τα πρόσθετα σάκχαρα που
                                                                     χρησιμοποιούνται κυρίως για να δώσουν γεύση και
                                                                     υφή στα τρόφιμα.
                                                                     Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρκίνου σε μια
                                                                     τυπική διατροφή:
                                                                     > Σχεδόν το 1/2 (ήμισυ) της προστιθέμενης ζάχαρης
                                                                     προέρχεται από γλυκά ποτά. Αυτά περιλαμβάνουν
                                                                     ανθρακούχα ποτά όπως αναψυκτικά, γλυκά τσάγια,
                                                                     χυμούς και αθλητικά ποτά.
                                                                     > Το 1/4 (ένα τέταρτο) της προστιθέμενης ζάχαρης
                                                                     προέρχεται από γλυκίσματα όπως καραμέλες,
                                                                     μπισκότα, κέικ, παγωτά και γλυκά δημητριακά
                                                                     πρωινού.
                                                                     > Και το υπόλοιπο 1/4 (ένα τέταρτο) περίπου της
                                                                     προστιθέμενης ζάχαρης στη διατροφή μας προέρχεται
                                                                     από τη ζάχαρη που χρησιμοποιούμε στο μαγείρεμα,
                                                                     που προσθέτουμε στο τραπέζι μας ή στον καφέ μας.
                                                                     Σε αυτήν υπολογίζεται και όλη η ζάχαρη που είναι
                                                                     κρυμμένη σε επεξεργασμένα και συσκευασμένα
                                                                     τρόφιμα όπως τα κράκερ, οι σάλτσες στις σαλάτες και
                                                                     στα μακαρόνια και σε οτιδήποτε άλλο.


             Χρήσιμο Tip Επίλεξε να καταναλώσεις τα                  ΥΓΡΗ ΖΑΧΑΡΗ
             φρούτα σου ολόκληρα και όχι με τη μορφή χυμού.          Όπως ήδη αναφέραμε, σχεδόν το ½ (ήμισυ) των
             Προτίμησε τα smoothies από τους χυμούς, ενώ             προστιθέμενων σακχάρων προέρχεται από τα ποτά
             όταν καταναλώνεις αποξηραμένα φρούτα πιες               (ανθρακούχα ποτά, όπως τόνικ και αναψυκτικά,
             παράλληλα και ένα ποτήρι νερό ταυτόχρονα.               γλυκά τσάγια, χυμοί και αθλητικά ποτά). Δηλαδή όχι
                                                                     μόνο τρώμε, αλλά και πίνουμε πρόσθετα σάκχαρα.
            ΑΠΟΔΕΞΟΥ ΤΗ ΓΛΥΚΙΑ ΓΕΥΣΗ                                 Για να αποκτήσεις μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα,
            Είναι γεγονός ότι η προτίμηση της γλυκιάς γεύσης         σου παραθέτω σε πίνακα ποτά που ενδεχομένως
            είναι ένα έμφυτο χαρακτηριστικό του ανθρώπου,            χρησιμοποιείς στην καθημερινότητα σου και τα
            που μάλιστα στηρίζεται στον εξελικτικό μηχανισμό         κουταλάκια ζάχαρης μαζί με τις θερμίδες που
            της επιβίωσής του. Ήταν ένα τρόπος να διακρίνουν         αντιστοιχούν σε καθένα από αυτά.
            οι πρόγονοί μας τα δηλητηριώδη φυτά στη φύση.
            Αντίθετα, η πικρή γεύση αποτελούσε ένδειξη
            τοξικότητας. Έτσι, λοιπόν, το να προσπαθείς να
            αφαιρέσεις τη γλυκιά γεύση από τη ζωή σου
            καταλαβαίνεις πως είναι κάτι ακατόρθωτο.
            Το θέμα μας είναι από που θα παίρνεις τη γλυκιά
            γεύση. Από τη ζάχαρη, από την κρυμμένη ζάχαρη ή
            από τα σάκχαρα; Ίσως λοιπόν η κατανάλωση φρούτων
            να αποτελεί τον καλύτερο τρόπο ικανοποίησης αυτής
            της αίσθησης, χωρίς να υπονομεύει την υγεία σου.
             Χρήσιμο Tip Συνδύασε τα φρούτα σου μαζί
             με κάποια πηγή καλού λίπους ή/ και άπαχης
             πρωτεΐνης, όπως για παράδειγμα μια μικρή
             χούφτα από αμύγδαλα ή γιαούρτι. Έτσι θα
             αυξήσεις το αίσθημα του κορεσμού, το οποίο
             μάλιστα θα διαρκέσει περισσότερο. Με άλλα λόγια
             ο συνδυασμός αυτός θα σε κρατήσει χορτάτο για
             περισσότερη ώρα.

          24
   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29